Uutiset 16.11.2018

ISO 9001 -sertifikaatti toiminnan kehittämisen työkaluksi

Oulaisten LVI on saanut ISO 9001 -sertifikaatin merkiksi hyvästä johtamisjärjestelmästä. Suomessa vain 3000 yrityksen johtamisjärjestelmä on samalla tavalla sertifioitu, eli sertifikaatin on saanut noin prosentti suomalaisista yrityksistä.

 

Arkikielellä kerrottuna laatujohtamisen järjestelmä (ISO9001) on kokoelma maailmalla hyväksi koettuja johtamisen käytäntöjä, jotka on standardoitu. Saadakseen sertifikaatin yrityksen on osoitettava, että sen toiminta täyttää kansainväliset laatuvaatimukset.

 

- Oulaisten LVI:n kehitystyö oli hyvässä vauhdissa jo ennen kuin me tulimme mukaan. Ensimmäisestä tapaamisesta lähtien olin todella vaikuttunut siitä, miten yrityksen johtajat suhtautuvat johtamisen kehittämiseen ja millainen henki yrityksessä oli. Vastuullinen ajattelu on kaikessa toiminnassa voimakkaasti mukana. Johtaminen Oulaisten LVI:ssä on myös hyvin ihmisläheistä ja huolellista. Tällaista ei tule joka päivä vastaan ja minä olen nähnyt paljon alan yrityksiä, Kiwa Inspectan myyntipäällikkö Timo Halttula kertoo.

 

Halttula on ollut Oulaisten LVI:n apuna pari vuotta kestäneessä sertifiointiprosessissa. Hänellä on taustallaan yli 20 vuoden kokemus rakennus-, urakointi- ja kunnossapitoalan johtamisesta, joten alan toimintaympäristö ja haasteet ovat hänelle hyvin tuttuja.

 

Oulaisten LVI:n kanssa prosessi sisälsi useita tapaamisia ja hyviä keskusteluja yrityksen johtamisesta ja toiminnan kehittämisestä. Standardin kukin vaatimuskohta asettaa riman, joka yrityksen on ylitettävä saadakseen sertifikaatin. Sertifikaatti ei kuitenkaan ole samanlainen paperi kuin tutkintotodistus.

 

- Yrityksen on säännöllisesti todistettava olevansa yhä sertifikaatin arvoinen. Seuranta-arviointi tehdään vuosittain ja kolmen vuoden välein suoritetaan laajempi uudelleenarviointi, Halttula muistuttaa.

 

Toimialan tunteva pääarvioija arvioi säännöllisesti yrityksen prosesseja ja antaa kehitysehdotuksia. Tarvittaessa raportoidaan poikkeamiakin, mikäli jokin vaatimus ei täyty. Myös vahvuuksia korostetaan.

 

Oulaisten LVI sai ISO 9001 -sertifikaatin.
Oulaisten LVI sai ISO-9001 sertifikaatin.


Sertifikaatista arvokas työkalu toiminnan jatkuvaan parantamiseen

 

Arvioinneissa yritys saa käteensä arvokkaita kehittämisehdotuksia, joiden avulla toimintaa voi parantaa entisestään. Viime vuosina Oulaisten LVI:n työskentelymenetelmiä onkin nykyaikaistettu tehokkaasti. Kaiken kehitystyön taustalla on halu luoda hyvä työpaikka 17 hengen työyhteisölle ja tehdä hyvää työnjälkeä joka kohteessa.

 

- Tärkein voimavaramme ovat työntekijät. Yrityksen menestyminen on heidän ansiotaan ja siitä kuuluu heille iso kiitos. Meillä on myös periaate, että kun jotain sovitaan, niin se tehdään. Siitä syntyy hyvä yhteistyö ja kestävä luottamus. Me haluamme ottaa urakan hoitoon kaikilta kanteilta, eikä hoideta pelkästään putkitöitä, toimitusjohtaja Marko Simunaniemi kertoo yrityksen toimintafilosofiasta.

 

Sertifikaatista on tullut hyvä työkalu toiminnan jatkuvaan parantamiseen.

 

- Meidän yrityksessä on oikeastaan aina ollut loistava yhteishenki ja siitä pidämme kiinni jatkossakin. Tuemme toisiamme, ratkomme ongelmat yhdessä ja aina voi kysyä työkaverilta apua, koska ketään ei jätetä yksin, hallituksen puheenjohtaja Simunaniemi jatkaa.

 

Halttula uskoo, että laatujohtamisen järjestelmä auttaa Oulaisten LVI:tä pysymään hyvässä kehitysvauhdissa jatkossakin.

 

- Laatujohtamisen malli perustuu jatkuvaan kehittämiseen, jossa suunnitellaan, toteutetaan ja tarkistetaan – ja sen jälkeen palataan taas suunnittelupöydälle tulosten kanssa. Työ vaatii yritykseltä aktiivisuutta ja laatujärjestelmä on siinä avuksi. Olen vakuuttunut, että tämä tulee toteutumaan hyvin Oulaisten LVI:n arjessa.

 

Sertifikaatti on myös panostus yrityksen tulevaisuuteen. Vaikka ISO 9001 -sertifikaattien määrä on Suomessa vielä vähäinen, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, yritysmaailman odotukset ovat kasvamassa globalisaation myötä.

 

- Suomessa on ollut pitkään vallalla kliseinen ajatusmaailma, jossa pitäisi vain luottaa miehen sanaan. Nykyään entistä useammin yritysten omistajat ovat kuitenkin maailmalla, eikä pelkkä sana riitä, kun päätökset tehdään Suomen rajojen ulkopuolella. Silloin alihankintaverkostolta vaaditaan usein sertifiointeja, joiden avulla tilaaja ja ostaja hallitsevat riskejään ja varmistavat, että toimivat luotettavien tekijöiden kanssa, Halttula summaa.